Välsmakande varm choklad

Varför inte fira att det är fredag med en välsmakande varm choklad? Det här receptet är ett bevis på att gott och nyttigt kan gå hand i hand. Förutom att vara välsmakande är detta recept näringsrik på mineraler, framförallt järn, som är en vanlig näringsbrist och viktigt för transport av syre i kroppens blod och muskler. Några andra mineraler som receptet är rikt på är kalcium och kalium. Givetvis är varm choklad kanske ingen hälsodrink fast det är ändå ett litet nyttigare alternativ till läskedrycker!

Välsmakande varm choklad

2 koppar

  • 5 dl mjölk
  • 100 g mörk choklad eller blockchoklad
  • 2 dl vispad grädde
  • 1 kanelstång
  • 1 vaniljstång
  • En skvätt whisky eller rom

Gör så här

Hacka eller dela chokladen i mindre bitar. Dela vanilj- och kanelstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Häll i mjölken. Koka upp och sila ner i en annan kastrull. Tillsätt chokladen och rör om med visp tills den har smält. För att sätta en extra piff på din varma choklad häller du i en skvätt whisky eller rom.

Servera i stora koppar och lägg en rejäl klick vispad grädde på toppen.

Lite om choklad

Chokladdrycken har en lång historia på 4000 år och har sitt ursprung hos indianerna i dagens Mexiko. Chokladen har haft en mycket hög status historiskt sett. Mayaindianerna tillbad “kakaoguden” och chokladen var reserverad för samhällets elit, såsom krigare och präster. När de spanska conquistadorerna tog hem choklad till hemlandet på 1500-talet blev den en symbol för lyx, rikedom och makt. Då var det endast den spanska eliten som hade råd med denna dyra importvara.

Saker och ting förändrades när den nederländske kemisten Coenraad Johannes van Houten uppfann kakaopressen 1828. Denna uppfinning revolutionerade chokladtillverkning och inledde den moderna eran av massproducerad choklad. Nu dröjde det inte lång tid förrän ett chokladföretag skapade den allra första ätbara chokladkakan 1847.